Zamestnávatelia by zrušili mzdové tarify, odborári sú proti

24.02.2014 Bratislava

Bratislava 24. februára (TASR) - Regulácia miezd spôsobuje problémy tak zamestnancom, ako aj zamestnávateľom. Upozorňuje na to tajomník Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Martin Hošták. Reagoval tak na návrh opozičnej SaS, ktorá by v rámci zásadných zmien v Zákonníku práce chcela presadiť zrušenie minimálnych mzdových nárokov.

"Zamestnávatelia by mali mať pri odmeňovaní voľné ruky. Určenie taríf obmedzuje slobodné rozhodovanie sa zamestnávateľa a zamestnanca o výške mzdy," argumentuje Hošták. Zamestnávatelia chcú odmeňovať svojich zamestnancov na základe kvalifikácie, výkonu v práci a plnenia pracovných povinností. Zákonník práce v terajšej podobe je podľa neho koncipovaný široko. "Mal by byť jednoduchší a zrozumiteľný nielen pre zamestnávateľa, ale aj pre zamestnanca," upozornil tajomník RÚZ.

Odborári návrh z dielne SaS naopak odmietajú. "Pripravovaný nový Zákonník práce je pre nás ako celok neprijateľný z toho dôvodu, že zamestnanci by nemali ani minimálnu ochranu, ktorá je v platnom Zákonníku práce," vysvetlil prezident Konfederácie odborových zväzov (KOZ) Jozef Kollár. Pre odborárov je dôležité zachovanie minimálnych mzdových taríf.

Kubica pokladá zrušenie minimálnych mzdových taríf

"Minimálne nároky by mali byť v jednotlivých triedach aj naďalej zabezpečené," myslí si Kollár. Dôraz v návrhu liberálov sa podľa neho kladie na individuálne rokovanie zamestnávateľa so zamestnancom. "Pri takej miere nezamestnanosti, aká je na Slovensku, majú zamestnávatelia lepšiu vyjednávaciu pozíciu. Zamestnancom neraz dávajú najavo, že ak na ich podmienky nepristúpia, na ich miesto čakajú ďalší," upozornil. V takej situácii ľudia podľa Kollára prijímajú podmienky kladené zamestnávateľmi.

Odborník na pracovné právo Rudolf Kubica pokladá zrušenie minimálnych mzdových taríf za krok späť obzvlášť preto, lebo pred časom sa u nás zrušil zákon o mzde. Poukazuje, že dohoda o mzde patrí medzi podstatné náležitosti každej pracovnej zmluvy.

"Mzda sa určuje podľa Zákonníka práce, podľa stručnej charakteristiky práce, ktorú bude zamestnanec vykonávať, teda podľa popisu práce," priblížil. Podľa popisu musí zamestnávateľ zamestnancovi priznať určitý tarifný stupeň. Ak by tarify neboli stanovené, každý zamestnanec by mal podľa Kubicu v zmluve len minimálnu mzdu. Domnieva sa, že takto by sa znovu vytvoril priestor pre úniky na daniach a odvodoch.

Minimálna mesačná mzda na Slovensku od 1. januára tohto roka je 352 eur, minimálna hodinová je 2,023 eura. Pracovné miesto zodpovedajúce prvému, najnižšiemu stupňu náročnosti práce charakterizuje výkon pomocných, prípravných alebo manipulačných prác podľa presných postupov a pokynov. Na dvojnásobne vyššiu minimálnu mzdu, v súčasnosti minimálne 704 eur, má nárok špičkový zamestnanec. Pracovné miesto zodpovedajúce šiestemu, najvyššiemu tarifnému stupňu náročnosti práce charakterizuje okrem iného tvorivé riešenie úloh neobvyklým spôsobom s nešpecifikovanými výstupmi s vysokou mierou zodpovednosti za škody s najširšími spoločenskými dôsledkami.

Minimálna mzda sa vzťahuje na zamestnancov pracujúcich na plný pracovný úväzok s mesačnou mzdou. V prípade pracovných úväzkov na kratší pracovný čas sa pomerne kráti.
 

Vyberte región